Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξασφαλισμένη και βέβαιη. Ωστόσο η φύση και η έρευνα διαφωνούν. Οι μακρινότεροι πρόγονοι του ανθρώπινου είδους υπάρχουν για λιγότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια (λιγότερο από το ένα χιλιοστό της ηλικίας της γης), ενώ ο Homo Sapiens, ο σημερινός άνθρωπος εμφανίστηκε μόλις πριν από 200.000 χρόνια. Επομένως ο άνθρωπος κυριαρχεί στη γη για μόλις 200.000 χρόνια, διάστημα ασήμαντο μπροστά στο διάστημα κυριαρχίας των δεινόσαυρων (κοντά 1000 φορές μεγαλύτερο από την κυριαρχία των ανθρώπων). Όμως οι κραταιοί δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν εγγυάται ότι το ανθρώπινο είδος στα γεννοφάσκια του θα τα καταφέρει καλύτερα, πόσο περισσότερο που εκτός από τους φυσικούς κινδύνους έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους κινδύνους που δημιουργούμε μόνοι μας.
- Η χρονολογική κλίμακα της ανθρώπινης εξέλιξης.
Διάβασε το αυθεντικό άρθρο στα αγγλικά από το New Scientist που περιγράφει τη χρονολογία της ανθρώπινης εξέλιξης, εδώ.
- Καίμπριτζ. Κίνδυνοι εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους. Το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ έχει δημιουργήσει το Κέντρο για την μελέτη των κινδύνων εξαφάνισης της ανθρωπότητας. Επικεντρώνεται κυρίως στους ανθρωπογενείς κινδύνους (αυτούς που προκαλούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο κι όχι στους φυσικούς). Συνεργάζεται με δεκάδες επιστήμονες που τους μελετούν και κάνουν προτάσεις για τη μείωσή τους.
Επισκέψου την ιστοσελίδα του Καίμπριτζ (στα αγγλικά).
- Οξφόρδη. Νικ Μπόστρομ: Ανάλυση των σεναρίων καταστροφής της ανθρωπότητας. Ο Νικ Μπόστρομ καθηγητής της Οξφόρδης είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα σενάρια εξαφάνισης της ανθρωπότητας.
Διάβασε την αυθεντική μελέτη του στα αγγλικά.
- Διάσημοι προειδοποιούν για τους κινδύνους από την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρωτοπόροι της τεχνολογίας προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η ανεξέλεγκτη έρευνα για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ αυτών ο Elon Musk, ο Bill Gates κι ο Steven Hawking.
Διάβασε το αυθεντικό άρθρο στα αγγλικά.
- Ο Μπιλ Γκέιτς για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι δεν ανησυχούν».